Nathalie Bogtman

Ik ben een wolverwerker, 43 jaar oud. Mijn atelier, dat ik zelf heb gebouwd, staat op een duurzame en circulaire plek in Haarlem, genaamd MAAK Haarlem. Een broedplaats voor circulaire, creatieve en inventieve makers.

Ik werk met wol, een sierlijk en vergevingsgezind materiaal. Maar ook een afvalproduct voor veel schapenhouders en schapenfokkers. Ik wil wol weer waardevol maken. Mijn boodschap aan de wereld, toen ik ruim 10 jaar geleden begon met vilten en workshops geven, was dat we kunnen stoppen met het doden van schapen voor een mooi vloerkleed.
Maar aangezien wol een afvalstof is, besloot ik de wolstapel in Nederland op te lossen. Door van alle afvalwol een plantenmest en bodemverbeteraar te maken. Omdat wol water vasthoudt en het langzaam weer afgeeft aan de planten, is een geweldig alternatief voor turf en planten minder water nodig. Het geeft organische stikstof, junkfood voor planten!
Dankzij de omgeving waarin mijn atelier zich bevindt, blijf ik scherp en vraag ik me wekelijks af wat ik doe om mijn werkprocessen, mijn product, mijn afvalmateriaal, het materiaal dat ik koop, de verpakking die klanten ontvangen na aankoop van mijn producten te verbeteren…

Meer weten over Nathalie? Klik dan hier.